Terapie prin jocul cu NISIP

Ce este terapia prin jocul cu nisip ?

Terapie prin jocul cu nisip
In viata apar mereu greutati si de multe ori nu stim cum sa le gestionam, asa ca ele lasa o urma in inconstientul nostru. Aceste greutati cu implicatiile lor emotionale trebuie traite si reprezentate cumva. Confruntarea cu aceste reprezentari simbolice prin modelarea si remodelarea lor in cutia cu nisip poate duce la o transformare interioara.
In cadrul procesului terapeutic, reprezentarea si configurarea simbolurilor in care se reflecta greutatile noastre fac ca acestea sa devina accesibile emotional.
Jocul cu nisip este o metoda remarcabila de configurare a emotiilor intr-un mod vizibil. Este foarte util sa se configureze niste procese inconstiente care se reflecta in emotii, niste idei, printr-o metoda in care pot fi folosite mainile, nisipul si tot felul de obiecte.
Terapia prin jocul cu nisip a fost recunoscuta ca o completare valoroasa a celorlalte tehnici terapeutice, deoarece ne ofera posibilitatea sa implicam tot corpul in acest proces, aspect neglijat in alte tehnici.
Punctul de pornire al metodei jocului cu nisip il constituie increderea in posibilitatile de autovindecare ale fiecaruia si cunoasterea lor. Dora Kalff afirma in 1966 ca : “Activitatea desfasurata in cutia cu nisip declanseaza un proces psihic global, care duce la vindecare si la dezvoltarea personalitatii”.
In cazul persoanelor cu diferite blocaje psihice, activitatea realizata cu mainile in nisip poate mobiliza fortele sufletesti si spirituale.
Jung afirma in cartea “Dinamica inconstientului”: “ Adesea mainile stiu sa descifreze o taina pe care ratiunea s-a straduit zadarnic sa o dezlege”. Mainile formeaza puntea dintre lumea noastra interioara si lumea exterioara.
Principiul jocului cu nisip consta dintr-un circuit format din modelarea unei imagini in cutia cu nisip, preluarea in interior a fortelor care actioneaza in modelare si dizolvarea imaginii in lumea exterioara.
Pacientul se lasa constient prada jocului inconstient al mainilor sale, adica isi ia propriul proces de vindecare in maini, modeland o imagine in nisip, pe care mai apoi are posibilitatea sa o priveasca si sa se confrunte concret cu imaginile lui interioare.
In cadrul jocului cu nisip, procesul global de transformare, care implica psihicul si trupul, se deruleaza prin modelare creatoare cu mainile, mai ales intr-un mod nonverbal si este interpretat verbal abia dupa incheierea lui.
Nisipul este un instrument unic prin faptul ca reprezinta necunoscutul, inconstientul, materie prima arhaica. Apa reprezinta agentul de curatare, de transformare, iar miniaturile reprezinta diversitatea lumii.
Terapia prin jocul cu nisip poate fi utila intr-o multime de probleme cum ar fi anxietate, depresie, stima de sine scazuta, probleme sociale, fobie scolara, abuz sexual, divorturi, tulburare obsesiv-compulsiva etc.

Activitate suspendata!

Incepand cu luna NOIEMBRIE 2019 , activitatea cabinetului este suspendata din motive personale. Multumim pentru intelegere.